رنگ های پاییزی در نظر یک شیمیدان
خیزید و خز آرید که هنگام خزان است
به این فکر افتادم که دلیل تنوع رنگها را از زاویهی دید علم شیمی مورد بررسی قرار دهم .علت تغییر رنگ برگها
برگها کارخانههای طبیعی تولید غذا هستند . ماده ای شیمیایی به نام کلروفیل در فرآیند فتوستنز نقش دارد . کلروفیل سبز رنگ است و در واقع علت سبزی برگ درختان هم وجود همین ماده است. nasrollahi5.blogfa.com
با پایان تابستان و آغاز پاییز که روزها کوتاه تر میشوند ، این پیام به درختان داده میشود که باید برای زمستان آماده شوند. در طول زمستان نور و آب کافی برای فتوسنتز وجود ندارد. لذا برگها کار غذاسازی را متوقف میکنند و گیاه از غذایی که برگها در طول تابستان ذخیره کرده اند استفاده میکند . کلروفیل سبز برگها ناپدید میشود و با از بین رفتن رنگ سبز، رنگ زرد و نارنجی پدیدار میشود. مقدار کمی از این رنگها همیشه در برگ وجود دارد اما در تابستان به دلیل اینکه با کلروفیل سبز پوشانده شدهاند دیده نمیشوند.
علت رنگ نارنجی ماده رنگی کاروتن است و رنگدانه زانتوفیل علت رنگ زرد در برگ درختان است. اینها رنگدانههایی هستند که در بیشتر گلها و غذاهایی مانند هویج و موز و زرده تخم مرغ وجود دارند. رنگ قهوهای برگ درختان هم به علت وجود ماده تانن است. ماده تندی که از مواد زاید تولید میشود. nasrollahi5.blogfa.com
برگ برخی درختان هم در پاییز قرمز و ارغوانی میشود. رنگ قرمز روشن و ارغوانی درختان به دلیل وجود ماده رنگی آنتوسیانین است. آنتوسیانین یک آنتی اکسیدان قوی در گیاهان و میوههایی مانند سیب قرمز، لبو، انگور بنفش و گلهای بنفشه و سنبل است. در برخی گیاهان این ماده در پاییز در اثر متوقف شدن گلوکز ایجاد میشود . وقتی برگ پوسیده میشود آنتوسیانین به قسمتهای پایینی گیاه نفوذ میکند تا در طول زمستان و تا فرارسیدن بهار از سایر بخشهای گیاه محافظت کند.